Tänään keräsin nokkosta, horsmaa, vaahteranlehtia, takiaista, ruttojuurta ja peltokaalia, valkopeippiä, ohdaketta.
.
Syötkö niitä tuoreeltaan salaateissa vai kuivaatko vai miten käytät?
Nokkosta kuivaan, ”pirtelöissä” käytän tuoreeltaan, varret kuivaan ja jauhan jauheeksi, horsmaa salaateissa, kuten vaahteranlehdet, takiaisen varret saalaateissa pieniä määriä tai suolaliemeen säilöttynä, peltokaalia salaateissa, ruttojuurta pieniä määriä lääkekäyttöön kuivattuna ja tuoreena (lääkekasvi, joka sisältää pyrrolizidine alkaloideja, maksatoksiini), ruttojuurta on käytetty heinäallergiaan sen antihistamiinivaikutusten vuoksi, migreeniin etenkin juurta, juuri ja varsi sisältää suuria määriä pyrrolizidine alkaloideja, lehdet vähemmän. Ruttojuurta ei tule käyttää jatkuvasti eikä suuria määriä.
Käytin myös tyrnimarjoja, ruusunlehtiä, voikukan lehtiä, horsmaa, ruohosipulia ja banaania+vettä ja vähän myös jäävuorisalaattia, kaikenlaista voi lisäillä. Maut vaihtelevat elämyksellisesti hyvästä pahaan, mutta nautinnosta viis.
¤
LEIVÄNPÄÄLLYS OHJE
> Leivän levitteeksi olen tehnyt paistoksen:
> 1 iso porkkana
> 1 iso sipuli
> reilu kourallinen horsmanlehtiä
> 3 rkl ruohosipulia
> 3 rkl tomaattimurskaa
> 1/2 dl öljyä
> 2 tl suolaa
> 1 rkl hunajaa
> 2 tl currya
> annetaan tekeytyä noin kaksi vuorokautta jääkaapissa ja maut lämpenevät toisilleen
Soveltaa voi mielin määrin
¤
”Keräsin eilen myös
noin 30 litraa voikukankukkia. Kun ei ole simantekomahdollisuutta
täällä, kuivatan ne ja teen simaa niistä talvella.
Se on hurjan hyvä lääke puhdistamiseen. Puhdistaa elimistöä kaikesta
moskasta keuhkojen alapuolelta. Resepti löytyy Virpi Raipalan
kirjasta.
Käyttö-ohje:
Ei saa ottaa, jos on raskaana tai siitepölyallergia tai astma.
Maksimi annostus puoli desilitraa päivässä. Yliannostus aiheuttaa
viagramaisia tuloksia, jotka voivat olla vaarallisia muulle
terveydelle.
Tänään on vuorossa maahumala ja nokkosta ja suuremman kuivurin
rakentaminen. Joka päivä on sadonkorjuun aikaa.” Nämä poimin Heikiltä.
¤